Vainojen uhrien muistopäivää vietetään tänään. Päivämäärä on valikoitunut Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen mukaan ja Suomessa se merkittiin kalentereihin vuonna 2003. Itselleni toinen maailmansota ja holokausti ovat aina olleet erityisen kiinnostavia. Olen ahminut miltei kaikki ajanjaksoon liittyvät dokumentit ja kirjat lapsesta lähtien yrittäen saada raivokkaasti saada tolkkua, että miten ja miksi tapahtui se mitä tapahtui.

Muistuttaminen natsismin ja fasismin vaaroista on ajankohtaisempaa nyt kuin koskaan. Suojelupoliisin mukaan äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut vuosi vuodelta myös Suomessa. Verkon yli tapahtuva viestintä on vahvistanut äärioikeiston rajat ylittävää luonnetta ja toiminta on erittäin organisoitua. Rotuoppien rinnalle on nostettu kulttuurinen pluralismi, jonka nähdään saastuttavan kansallista identiteettiä. 

Kansallissosialisteille naurahdeltiin 1930-luvun Euroopassa. ”Ai ne höppänät”… Soluttautuminen salonkikelpoiseen joukkoon tapahtui pikkuhiljaa ja varkain, kunnes mitään ei ollut enää tehtävissä. Lopputulos oli ihmiskunnan synkimpiä ajanjaksoja. Muistutus on meille tärkeä: Äärioikeisto ei ikävä kyllä, ole niin höppänää porukkaa kuin me ehkä toivoisimme sen olevan eikä aliarviointiin pidä sortua. 

Vakavasti otettavaa liikehdintää on myös Kymenlaaksossa. Olen tällaiseen törmännyt myös henkilökohtaisesti. Toimijoiden vakavuuden arvioimiseksi jokainen voi käydä tutustumassa esimerkiksi Kohti vapautta! –liikkeen verkkosivuihin. Keskusrikospoliisi epäilee liikkeen nimissä jatkettavan toimintakieltoon määrättyä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa avoimen kansallissosialistisin tavoittein.

Emmekö koskaan opi? Miten on mahdollista, että suvaitsemattomuuden aalto valtaa jälleen voimakkaasti sijaa Euroopassa? Ajattelen, että huonoin vaihtoehto on, jos yritämme vaieta Ilmiön kuoliaaksi. Se ei toimi. Hiljaisen enemmistön on sanottava heti kovaan ääneen ja horjumatta; ei enää koskaan! Toisia ihmisryhmiä, kulttuureja ja erilaisuutta vastaan tehdyt hyökkäykset pitää tunnistaa ja pysäyttää jo varhaisessa vaiheessa. Ihmisarvon kunnioittaminen tulee olla kaiken päätöksenteon perusta. Olen ylpeä saadessani edustaa puoluetta, jossa tämä toteutuu poikkeuksetta. 

George Santayanan sanat tervehtivät turistia Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille tullessa ja toimivat muistutuksena meille kaikille: ”Ne jotka eivät muista menneisyyttä ovat tuomittuja toistamaan sitä.” 

 

Jussi JokivaaraKouvolan Vihreiden kunnallisvaaliehdokas.

Kuva: Dachaun keskitysleiriltä läheltä Müncheniä, jossa vierailin kesällä 2017. ”Kuolleille kunniaksi, eläville varoitukseksi”