Amerikoissa on lanseerattu uutta juhlapäivää: työntekijöiden arvostuspäivää. Tänä vuonna se on 5. maaliskuuta. Vaikka meillä sitä ei juhlittaisi, eikä ehkä ole tarvekaan tuoda Suomeen lisää kaupallisia juhlapäiviä, niin nyt on mahdollisuus sanoa sananen työntekijöiden arvostamisesta. Korona-aikana monet työntekijöistä ovat työhön tullessaan ottaneet riskin sairastua itsekin. Juuri nyt omaltakin osaltani suurin arvostus kohdistuu hoitoalan työntekijöihin. Mutta myös muut kuten opettajat, varhaiskasvattajat, kaupan myyjät, bussikuskit, kampaajat, kaikki asiakaspalvelussa työskentelevät ja monet muut ovat ansainneet arvostusta ja kiitoksen, että koronasta huolimatta yhteiskunta toimii. Ovat varmasti kaikki kiitoksensa ansainneet. 

Kun työntekijää kiitetään, niin se on tehokkainta, kun esimies antaa kiitokset henkilökohtaisesti itse. Suomalainen vaan on sellainen, että kun saa kiitosta, niin heti epäilee, mitähän taka-ajatuksia siinäkin on. Esimiesoppikirjojen mukaan negatiivinen palaute annetaan kahden kesken, mutta positiivinen kaikkien kuullen. Aika nopeasti katsotaan kiitosta saanut työntekijä myös pomon suosikiksi. Siksi suomalaiseen yrityskulttuuriin ei kuulu palkintogaalat, vaan esimiehen kiitokset otetaan vastaan kaksin kehityskeskusteluissa. 

Vanhemmille työntekijöille, joilla on jo asuntolainat maksettuna, arvostus on tärkeä motivaatio tehdä työtä. Tutkimuksissa puhutaan ns. ura-ankkureista. Nuorille töihin on kiva mennä hengaamaan kivojen työkavereiden kanssa, ja perheen perustamisen yhteydessä palkka muodostuu hyvin tärkeäksi motivoijaksi. Jos iäkkäämpi ihminen tosiaan ottaa ennemmin arvostusta kuin palkankorotuksia, niin tätä kannattaa käyttää motivoimaan työporukan seniorit ahkeroimaan. 

Mutta miten me suomalaiset oppisimme luontevasti sekä antamaan, että ottamaan vastaan kiitosta ja arvostusta sekä kuulemaan, kun muut sitä saavat? Ehkäpä harjoittelulla ja totuttelulla. Tänään 5.3., sano sinäkin jollekulle työkaverillesi, että arvostat häntä. 

 

Jaana Lehtilä

Kirjoittaja on Kouvolan Vihreiden kuntavaaliehdokas, joka on pitkään ollut esimiestehtävissä.

Lehtilän ajatuksiin voi tutustua tarkemmin hänen Facebook-sivullaan ja nettivuillaan.