Perjantaina 23.4. vietetään kansainvälistä, Espanjasta juurensa juontavaa Kirjan ja ruusun päivää, jolloin juhlitaan kirjoja ja lukemista. Katalonialaisen perinteen mukaan naiset antavat miehille kirjoja, miehet naisille ruusuja. Historia ei siis ole kovin tasa-arvoinen – ainakaan lukemisharrastuksen kannalta. Ihan kaikkien on tärkeää tarttua kirjaan sen eri muodoissa – painettuun kirjaan, e-kirjaan tai äänikirjaan. Tarinan ja kielen maailmaan pääsylle ei ole koskaan aiemmin ollut näin paljon vaihtoehtoja.

Kaunokirjallisuuden voima on valtava, ja siitä soisi ihan kaikkien pääsevän osaksi. Lukeminen kehittää keskittymiskykyä ja ajattelua, sanavarastoa ja kielen tajua. Kirjallisuus auttaa eläytymään erilaisten ihmisten elämän kohtaloihin ja hyväksymään moninaisuutta. Lukeminen tekee meistä empaattisempia toisiamme kohtaan. 

Kun UNESCO julisti vuonna 1995 kansainvälisen Kirjan ja ruusun päivän, julistuksessa sanottiin: ”Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina.”

Kiusaamisen lisääntyminen ja raaistuminen huolettaa jatkuvasti, ja sitä vastaan käydään erilaisin kampanjoin. Lukeminen kannattaisi ehdottomasti valjastaa myös tähän tehtävään. Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella tulee olla mahdollisuus kehittää taitoaan ymmärtää erilaisten ihmisten tilanteita ja erilaisuutta tarinoiden kautta sekä rakentaa sellaista ajattelukykyä ja sanavarastoa, että omia tunteita kykenee ilmaisemaan rakentavassa vuorovaikutuksessa. Neuvoloissa on opastettava vanhempia lukemisen merkityksestä lapsen kehitykselle, päiväkodeissa ja kouluissa lukemisella on oltava keskeinen asema. Onneksi kirjahyllyt ovat palaamassa koteihin – toivottavasti kirjatkin.

Maailma tarvitsee kirjoja ja lukemista. Hyvää Kirjan ja ruusun päivää!

Sari Hyytiäinen, kuntavaaliehdokas

 

Kuva: Helin Kulla Photography

www.sarihyytiainen.fi

https://www.facebook.com/sarijohannahyytiainen/

www.instagram.com/sarihyyt

www.twitter.com/HyytiainenS