Koulukiusaaminen on ollut paljon esillä mediassa ja on ikävän ajankohtainen aihe. Kirjoitin omista kokemuksistani nykyisen Kouvolan alueella 2000-luvulla peruskoulun käyneen silmin.

Aloitin oman opintieni pienessä Vuohijärven koulussa, kahden muun oman ikäiseni luokkakaverini kanssa. Koulussa oli kaksi opetusryhmää, 1-3 luokat ja 4-6 luokat.
Konflikteilta ei vältytty ja jouduin itse vanhempien oppilaiden silmätikuksi, kun reagoin heidän härnäämiseen, joka eskaloitui välillä ihan painiksi. Istuin itsekin silloin tällöin koulun jälkeen puhuteltavana. Koulu myöhemmin ilmoitettiin lakkautettavaksi, jonka vuoksi perheeni muutti Valkealan kirkonkylälle.

Valkealan kirkonkylän koulussa pääsin huomattavasti isommalle luokalle, mutta uutena oppilaana olin tietty ulkopuolinen, jonka myötä sain kokea myös jonkin verran kiusaamista. Koulussa tosin puututtiin asiaan suhteellisen hyvin.

Perheeni joutui muuttamaan uudestaan ja viidennellä luokalla siirryin Inkeroisten kouluun. Täällä koulukiusaamista oli huomattavasti enemmän ja huomattavasti väkivaltaisempaa kuin aiemmin. Asioihin ei puututtu niin tehokkaasti kuin Valkealassa. Seuraavaan kesään mennessä palasin takaisin Valkealan kirkonkylän kouluun. Käytännössä kiusaaminen kävi niin sietämättömäksi, että muuttaminen oli ainoa ratkaisu.

Valkealan yläkoulussa kiusaamista oli jonkin verran, joka käytännössä tuntui myös lukiota aloittaessa. Tämän myötä hakeuduin nuorisopsykiatriselle puolelle avun tarpeessa. Jatkoin käyntejä psykiatrisella puolella myös Kotkassa asuessani ja koen, että koulukiusaaminen vaikutti mielenterveyteeni.

Aion olla vahvasti koulukiusaamista vastaan ja tukea opiskelijoita kaikilla kouluasteilla. Myös Kouvolan mielenterveyspalveluiden kehittämistä haluan tukea.

Joni Finne, kuntavaaliehdokas Valkealasta