Rauhanturvaajat ovat toimineet vuodesta 1948 eri konfliktitilanteissa kansainvälisen yhteisön keinona selvitettäessä kansainvälisiä kriisejä, jotka uhkaavat rauhaa ja turvallisuutta. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät Suezin UNEF I -operaatioon marraskuussa 1956 ja suomalaiset ovat osallistuneet yhteensä 31 operaatioon.

Tänä päivänä osoitetaan myös kunnioitusta niille yli 3900 rauhanturvaajalle, jotka ovat antaneet henkensä rauhantyötä tehdessään. Ilman heidän omistautumistaan, ammattitaitoa, rohkeutta ja uhrautumista rauhan puolesta ei näitä operaatioita olisi koskaan pystytty toteuttamaan.

Valtiovallan antama tunnustus, veteraanistatus, rauhan- ja kriisinturvaajille on hieno tunnustus heidän tekemästään työstä Suomen puolustusvoimissa rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtävissä. On mielestäni tärkeää, että heidän tekemänsä hieno työ ja uhrautuminen tunnustetaan virallisesti.

Moni suomalainen on tehnyt paljon rauhanturvaamisen eteen, mutta olen erityisen ylpeä omasta isästäni Lasse Tillistä ja hänen panoksestaan rauhanturvaamiseen. Hän palveli Suomen puolustusvoimissa rauhanturvatehtävissä Kyproksella UNIFCYP -operaatiossa 26.1. – 30.7.1976 ja näin oli konkreettisesti mukana edistämässä rauhaa ja turvallisuutta maailmassa. Hänelle 4.6.1976 myönnetty YK-mitali ja sen taakse kaiverrettu teksti ”For Service Of Peace” kuvaavat parhaiten sitä, mitä hän on ihmisenä tehnyt meidän kaikkien hyväksi.

Tämä antaa mittasuhteet sille, kuinka tärkeää on yhdenkin ihmisen teot ja toiminta. Ilman heitä, jotka vapaaehtoisesti ja pyyteettömästi lähtevät näihin operaatioihin, olisimme ja eläisimme tälläkin hetkellä aivan toisenlaisessa maailmassa. Kun kohtaan näitä henkilöitä, jotka ovat konkreettisesti tehneet tekoja rauhan puolesta, menen sanattomaksi heidän uhrauksistaan. Toivon ja pyrin, että pystyisin jokin päivä tekemään yhtä paljon kuin he ovat tehneet.

Jani Tilli, kuntavaaliehdokas