Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kouvolassa otetaan kaupungin henkilöstölle työsuhdepolkupyöräetu käyttöön.

Yksi Kouvolan henkilöstöohjelman tavoitteista vuosille 2022–2024 on ”hyvinvoiva henkilöstö ja turvallinen työyhteisö”. Tavoitteena on edistää sekä henkilöstön että työyhteisöjen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti eri toimijoiden yhteistyöllä.

Nykyiset terveysliikuntasuositukset suosittelevat työikäisille reipasta liikkumista ainakin 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa, tai rasittavaa liikkumista vähintään 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa. Valtaosa suomalaisista ei yllä annettuihin suosituksiin. Työmatkapyöräilyn edistäminen on työnantajalle hyvä mahdollisuus lisätä arjen liikettä.

Pyöräliiton mukaan: ”työsuhdepyörä on työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu polkupyörä, jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Pyörällä voi ajaa ilman rajoituksia sekä työmatkoilla että vapaa-ajalla, kuten kauppareissuilla ja harrastuksissa, ja se voi olla myös esimerkiksi sähköavusteinen.

Työsuhdepyörä toimii samalla periaatteella kuin työsuhdeauto, paitsi, että se on huomattavasti edullisempi ja kestävämpi vaihtoehto, joka tuo lukuisia etuja sekä työnantajalle että työntekijälle.”

Työnantaja hyötyy aktiivisesti liikkuvista työntekijöistä ja mahdollisesti vähentyvistä sairauspoissaoloista. Tuki pyörän hankkimisessa voi kannustaa myös vielä liikuntaa harrastamattomia liikkumaan. Vuodesta 2021 lähtien polkupyöräetu on verovapaa luontoisetu 1200 euroon saakka vuosittain. Työntekijälle etu on taloudellisesti, sillä pyöräedun verotusarvosta ei makseta lainkaan veroja.

Kouvolassa 19.9.2022

Vihreä valtuustoryhmä

Jenni Aikio
Sari Hyytiäinen
Iida Pilli-Sihvola
Kaisa Spies

Valtuustoaloite on jätetty Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa 19.9.2022.