Kouvolan Vihreiden Jenni Aikio piti puheenvuoron 11.5.2024 mielenosoituksessa Ratamon yöpäivystyksen puolesta:

”Mihin voi soittaa?”

”Meillä on 112, mihin voi soittaa, jos on hätä. Aina löytyy apua, jos kiireellisesti tarvii. Ei ole mitään hätää.”

Näin sanoi ministeri Kaisa Juuso Ylen A-Studiossa.

Vai ettei ole hätä. Meillä on tulevaisuudessa Kouvolassa hengenhätä, jos hallituksen kaavailema sairaalaverkkouudistus toteutuu. Mutta tätä me emme purematta niele!

Olen Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen ja Kymenlaakson hyvinvointialueen aluevaltuutettu Jenni Aikio. Kiitos siitä, että olette täällä tänään ja kiitos, että pääsen ränttäämään aiheesta.

On täysin järjetöntä, millaista politiikkaa Orpo-Purran hallitus tekee. Päätöksiä tehdään valtavalla kiireellä ja ilman, että niistä saadaan todellisia säästöjä.

Valtiontaloutta pitää tasapainottaa, mutta näin se ei tule tapahtumaan. Sen sijaan, hallituksen toimet tulevat kalliiksi. Ratamon yöpäivystyksen lakkautus toisi säästöjen sijaan 8 miljoonan euron vuosittaiset lisäkulut!

Kouvolan Sanomissa ministeri Juuso perusteli yöpäivystysten lakkauttamista sillä, että ”lääketieteellisesti perusterveydenhuollon yöpäivystysten ylläpito ei ole perusteltua, koska niiden tuottama terveyshyöty ei ole kovin suuri”.

Saanen olla tästä eri mieltä. Ministeri Juuso, eikö aivoinfarktin saaneen ihmisen pelastava liuotushoito ole riittävä terveyshyöty? Yöpäivystys pelastaa ihmishenkiä, eikä hätä katso kellonaikaa.

Päätöksenteon on aina perustuttava tutkittuun tietoon ja faktoihin. Nyt kun hallitus ei toimi näin, sen toiminta näyttää mielivaltaiselta hutiloinnilta.

On suorastaan noloa, että hallitus teki päätöksen sairaalaverkon supistamisesta ilman, että päätöksen todellisia vaikutuksia on selvitetty. Missä ovat asiantuntijoidenkin peräänkuuluttamat vaikutusarviot? Päätös näyttää harvinaisen epäonnistuneelta karttaharjoitukselta, eikä Kouvolan ymmärretä olevan Suomen 11. suurin kaupunki.

Olemme harvinaisen yksimielisiä koko Kymenlaaksossa siitä, että Ratamon yöpäivystys on säilytettävä. Ei kuitenkaan riitä, että me  täällä olijat olemme samaa mieltä asiasta. Nyt on annettava painetta sinne, missä päätökset oikeasti tehdään. Sairaalaverkostosta ei päätetä Kouvolassa, eikä Kymenlaakson hyvinvointialueella. Me paikallispäättäjät teemme parhaamme, mutta Ratamon kohtalosta päätetään eduskunnassa.

Katseet on kohdistettava hallituspuolueiden päättäjiin: erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajiin ja ministereihin. Päätös sairaalaverkostosta ja Ratamon yöpäivystyksen lakkauttamisesta on täysin poliittinen. Meidän on vaadittava, että Orpo-Purran hallitus ja ministeri Juuso lopettavat poliittisen sulle-mulle -jaon ja perustavat päätökset asiantuntijatietoon. Faktat nimittäin ovat meidän puolella, mutta äänessä oleminen ei saa loppua tähän päivään. Meidän pitää jatkaa viestin viemistä eteenpäin. Kouvolan pitää hoitaa entistä kovempaa.

Kiitos vielä, kun olette täällä tänään.