Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muu läsnä ja kuulolla oleva väki.
Kuten sanotaan, Kouvola on kiva kesäkaupunki, mutta mikä avuksi, kun väki pitäisi saada viihtymään täällä ympäri vuoden, sekä töissä että vapaalla. Kaupunkia tehdään ennen kaikkea sen asukkaille. Kaupunki on koti, mutta myös työnantaja. Ja kuten muun muassa valtuutettu Lehmusmetsäkin taannoisessa puheessaan mainitsi, työnantajan tärkein voimavara on motivoitunut ja hyvinvoiva henkilöstö.
Hyvinvointi ja viihtyvyys voi olla pienestäkin kiinni. Siksi Vihreä valtuustoryhmä kiittää muun muassa sitä, että esitys työsuhdepolkupyöristä etenee. On hieno askel eteenpäin, että myös Kouvolaan saadaan pyörien kaltaisia moderneja kannustimia, sillä muun muassa niissä meillä ollaan valitettavasti takamatkalla, usein talouskysymyksiin ja säästöihin vedoten. Säästämmekö kuitenkaan silloin oikeasta paikasta?
Ylipäätään säästämme usein väärin päin: Kouvola säästää ensin henkilöstöstä, ja alkaa vasta sitten sen seurauksena sulkea palveluita. Tämä on erikoista ja nurinkurista. Palvelujen ja henkilöstön määrän olisi kohdattava. Asioita ei voi hoitaa niin, että liian pieni henkilöstö yrittää pitää yllä liian raskasta palveluverkkoa. Seinistä ja ihmisistä säästäminen on tehtävä strategisesti ja käsi kädessä.
Esimerkiksi kirjastopalveluissa oli vuonna 2024 kymmenen avointa vakanssia. Vaikka paikkojen täyttämättä jättäminen on oiva keino ikikuritetun kulttuurialan talouden tasapainottamiseen, sitä ei saa tehdä henkilöstön hyvinvoinnin ja jaksamisen kustannuksella. Esimerkiksi juuri kirjastotoimi, jos mikä on juuri se kaikkien kuntalaisten yhteinen matalan kynnyksen palvelu, jonka henkilökunnasta on pidettävä huolta.
Säästäminen on tehtävä kestävästi ja kehittäen. Emme voi kehittyä kaupunkina ja palveluntarjoajana, jos haemme pikavoittoja henkilöstön kustannuksella. On syytä myös pohtia miten vastaamme asukkaiden ja kaupunkiorganisaation tarpeisiin, ja toteutamme valtuuston hyväksymät ohjelmat, jos meillä on riittämätön henkilöstö.
Korvaavan työn tarjoamia mahdollisuuksia ei myöskään pidä jatkossa väheksyä. Korvaavaa työtä voidaan tehdä, jos henkilö on sairauden tai vamman vuoksi estynyt tekemästä tavallista työtään, mutta voi turvallisesti työskennellä väliaikaisesti toisessa työtehtävässä. On erinomaista, että korvaavan työn malli on otettu jo tänä vuonna käyttöön ja sisällytetty myös henkilöstösuunnitelmaan.
Korvaavan työn onnistunut käyttö vaatii toki räätälöintiä ja esihenkilöiden kouluttamista, mutta puolikkaallakin työajalla töissä pysyvä työntekijä on huomattavasti edullisempi kuin ennenaikaiselle eläkkeelle jäävä osaaja. Vihreä valtuustoryhmä kannustaakin Kouvolan kaupunkia ottamaan korvaavaa työtä käyttöön vielä kunnianhimoisemmin. Korvaava työ voisi mennä myös toimialarajojen yli.
Henkilöstösuunnitelma vuosille 2025–2028 on sinänsä oikein hyvä, mutta työnantajana Kouvolan olisi saatava luotua henkilöstölle nykyistä valoisampaa tulevaisuusnäkymää. Kaupungin ei pidä ruokkia toimintatapoja, jotka aiheuttavat toimialoille turbulenssia tai epävarmuutta. Tulevaisuususkon luominen on meidän kaikkien yhteinen tehtävä, oli roolimme kaupunkiorganisaatiossa millainen tahansa.
Vihreä valtuustoryhmä kiittää hyvin valmistellusta henkilöstösuunnitelmasta ja perusteellisesta työstä. Ja lopuksi vielä ne perinteiset toivotukset, joita tässä kokouksessa tavataan kuulla: viime vuosina tekemistänne eräistä päätöksistä huolimatta, hyvää ja rauhallista kaikille, jii en ee.
Puheenvuoron piti Karolina Eklund-Vuorela Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa 2.12.2024