Onnistuimme säilyttämään Ratamon yöpäivystyksen. Seuraavaksi on turvattava synnytyspalvelut!
Vuonna 2024 synnytysten määrä putosi ensimmäistä kertaa alle 1000 Kymenlaaksossa. 1000 synnytyksen raja on päivystysasetuksessa määritelty kynnys, jonka alle jäävät sairaalat tarvitsevat poikkeusluvan saadakseen jatkaa synnytystoimintaa.
Synnytykset eivät vielä ole vaarassa Kymenlaaksossa, mutta on toimittava ennen kuin on liian myöhäistä. Päätökset, joita tehdään nyt, ratkaisevat seuraavat vuosikymmenet.
Jos synnytykset loppuvat, se ei koske vain perheitä. Synnytyssairaala ei ole vain paikka, jossa synnytetään. Turvallinen synnyttäminen vaatii ympärilleen toimivaa terveydenhuollon päivystyspalveluiden kokonaisuutta, eli valmiutta kirurgiaan, anestesiologiaan, kuvantamiseen sekä laboratoriopalveluihin.
Näitä palveluja ei ylläpidetä vain synnyttäjiä varten. Ne ovat kriittisiä koko alueen potilaiden hoidossa. Jos synnytystoiminta loppuu, koko Kymenlaakson keskussairaalan toimintakyky heikkenee.
Kymenlaakson väki vähenee ja lapsia syntyy koko ajan vähemmän. Tätä trendiä emme hetkessä muuta. Käytännössä meidän on yhä vaikeampi ylittää vuosittainen 1000 synnytyksen raja. Paljon on kuitenkin omissa käsissämme.
Valtakunnallisesti päivystysasetuksen keinotekoisesta 1000 synnytyksen rajasta on luovuttava. Tästä päättää eduskunta, jonka takia joudumme tällä välin valmistelemaan poikkeusluvan hakemista Kymenlaaksoon ainakin vuoden 2027 loppuun saakka.
Synnytysten määrän lisäämiseksi meidän on panostettava synnytyspalveluiden tarjoamiseen muille kuin kymenlaaksolaisille. Lisäksi meidän on kannustettava kaikkia kymenlaaksolaisia synnyttämään omassa maakunnassa. Kotka on jo nyt varteenotettava vaihtoehto etenkin Itä-Uudenmaan synnyttäjille. Merkittävä osa synnyttäjistä tulee jo nyt Kymenlaakson ulkopuolelta.
Tässä piilee valtava potentiaali, jota ei saa hukata. Meillä on osaamista, tilaa ja turvallinen toimintaympäristö, joiden avulla voimme helpottaa erityisesti pääkaupunkiseudun synnytysosastojen ruuhkia.
Synnytykset ovat turvattava Kymenlaaksossa – ei poikkeusluvalla, vaan pysyvästi.
Jenni Aikio
aluevaltuuston 3. varapuheenjohtaja, aluevaaliehdokas
Viljami Lampilinna
aluevaaliehdokas