Kouvolan Vihreiden valtuustoryhmän ryhmäpuhe 19.5.2025

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat sekä kokousta seuraavat kuntalaiset.

Jälleen on se aika vuodesta, kun pysähdytään hyvinvointikertomuksen äärelle ja pohditaan, mitä meidän pitäisi tehdä toisin. Käsittely järjestyksen muutosta pidämme positiivisena, ennen samanaikaisesti käsitelty hyvinvointisuunnitelma käsitellään jatkossa talousarviokäsittelyn yhteydessä ja toivottavasti tämän muutoksen myötä suunnitelma saa myös päättäjiltä ansaitsemansa huomion.

Hyvinvointikertomuksessa esitetyt tulokset ovat jälleen kerran heikkoja ja niiden vaikutus ei kerro pelkästään kouvolalaisten hyvinvoinnin tilanteesta vaan myös siitä, millaiset taloudelliset vaikutukset sillä on HYTE-kertoimen myötä. Kertomuksen teemat on onnistuneesti valittu ja näiden myötä päästään tarttumaan hyvin keskeisiin kipukohtiin, jotka meitä haastaa.

HYTE-kertoimen lasku on pettymys ja tämän parantamiseen on pyrittävä, sen on oltava yhteinen tavoite. On ilo kuulla, että kaupungin toimialojen johtoryhmät on jo aloittaneet poikkihallinnollisten keinojen pohtimisen tilanteen parantamiseksi. Toivottavasti myös päättäjät otetaan prosessiin mukaan ja tulevaisuudessa hyvinvointityölle haetaan myös useammin ja laajemmin poliittista ohjausta. Monet kuntalaisten hyvinvointiin vaikuttavat elementit, kuten pienet ja isot investoinnit, on lopulta arvo valintoja, joita kaupungissa kuuluu tehdä päättäjien.

Hyvinvointi on kokonaisuus ja kaupungissa kokeiltavat, toteutettavat ja tavoiteltavat toimenpiteet tulee ennakkoon arvioida laajana kokonaisuutena, tehden aina kattavat ennakkovaikutusten arvioinnit. Uuden vastuun, työllisyysalueen, myötä on mielenkiintoista nähdä miten hyvinvointikertomuksessa raportoitavat tulokset tulee muuttumaan ensimmäisten työllistämistyössä linjattujen kokeilujen myötä. On hienoa, että hyvinvoinnin ja työllistämisen yksiköissä tehdään yhteistyötä ja siihen tulee tulevaisuudessakin panostaa. Yksittäisenä huomiona nostan kuntouttavan työtoiminnan, joka raportissa nostetaan esiin toimivana työkaluna ohjata pitkäaikaisesti toimeentulotukea työttömyyden johdosta saaneita tämän sosiaalipalvelun pariin. Samaan aikaan puheissa kuitenkin toistuu huoli kuntouttavan työtoiminnan tuloksettomuudesta ja uhka jopa tämän palvelun alasajosta. Tällaista ristiriitaista toimintaa ja tavoitteellisuutta kaupungin sisällä ei voi olla.

Vuoden 2024 lopulla toteutettiin kuntalaiskysely hyvinvointiin liittyen, teemana köyhyys. Vastauksia kyselyyn saatiin 990 eli 1,26% kuntalaisista vastasi tähän. Vastaajista 74% oli naisia. Se ei ole mielestäni hyvä vastausprosentti tai jakauma. Huonossa sosioekonomisessa asemassa oleva jättää herkästi tällaiseen kyselyyn vastaamatta ja epäilen, että mikäli useampi heikossa asemassa oleva olisi vastannut, olisi tulokset voinut kertoa vielä karumpaa, mutta todellisempaa totuutta meille.
Pienestä vastausprosentista huolimatta tulokset on huolestuttavia, 30% kokee itsensä köyhäksi ja tulevaisuudessa köyhtymistä pelkää 43%. Köyhyys vaikuttaa vastaajien mukaan erityisesti ruoan ja välttämättömyystarvikkeiden hankintaan, terveyteen, mielenterveyteen, asumiseen ja ruokavalioon. Oman elämän toimintamahdollisuuksiin ja -edellytyksiin. Tulevaisuuden muutokset koetaan pelottavina, mm. toimeentulon haasteet, työttömyys ja sairastuminen aiheuttaa huolta.
Jään kaipaamaan suunnitelmaa jatkosta. Miten kyselyn tuloksiin reagoidaan? Millaisia jatkotoimenpiteitä on suunniteltu ja millä aikataululla niitä toteutetaan, jotta kyselyssä selvinneisiin tuloksiin saadaan muutosta aikaan? Näihin ehkä saadaan vastauksia syksyllä hyvinvointisuunnitelmassa, mutta olisi ollut hienoa nähdä jotain ajatuksia tilanteen ratkaisemiseksi tässä kertomuksessakin.

Hyvinvointikertomus on laajasti valmisteltu ja pitää sisällään monia keskeisiä mittareita sekä ohjelmia, jotka ovat keskeinen osa kaupungin hyvinvointityötä. Olen huolissani siitä, miten pienillä henkilöstöresursseilla tätä laajaa kokonaisuutta hallitaan ja mihin nämä resurssit tällä hetkellä ohjataan. Tämä ei ole kokonaisuus, josta voidaan leikata ja toivon, että nyt käynnissä olevan erinomaisen hankkeen myötä nähdään myös se, että lisä resursseille henkilöstön osalta olisi tarvetta.
Vihreä valtuustoryhmä kiittää laajaa valmistelua ja hyväksyy hyvinvointikertomuksen vuosiraportin.

Iida Pilli-Sihvola

Skip to content