Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kouvola jatkaa yhdenvertaisuuden edistämistyötään päiväkodeissa Kouvolan aiemman linjan ja nyt vielä voimassa olevan lain hengen mukaisesti riippumatta siitä, että lakisääteinen velvoite poistuu.

Petteri Orpon hallitus valmistelee parhaillaan lakimuutosta, jonka tavoitteena on keventää päiväkotien velvoitteita edistää yhdenvertaisuutta. Siis sitä, että jokainen lapsi tulisi kohdatuksi päiväkodin arjessa yhtä arvokkaana riippumatta esimerkiksi ihonväristä, kielestä tai kulttuuritaustasta.

Yhdenvertaisuussuunnittelussa ei ole kyse vain palasta paperia vaan keinosta tuoda osaksi päiväkotien arjen toimintaa ne arvot, joihin varhaiskasvatuksen on määrä perustua. Opetushallitus onkin ansiokkaasti tuonut hallituksenkin tietoon, että päiväkotien yhdenvertaisuussuunnitelmista luopuminen on ristiriidassa hallitusohjelman, hallituksen rasismin vastaisen ohjelman ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa.

Kouvolan kaupunki on sitoutunut edistämään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Olemme kaupunkistrategiassa vahvuuksiemme pohjalta valinneet keskittyä kasvussamme lapsiin ja nuoriin sekä yrityksiin, joiden kautta hyvinvointi leviää kaikille koko kaupunkiin ja kestää aikaa. Arvoissamme olemme linjanneet, että reagoimme vastuullisesti ja ketterästi niin oman toimintaympäristömme kuin maailman muutoksiin.

Lain mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen oppimisen edellytyksiä ja edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista inklusiivisten periaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on myös antaa kaikille lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet varhaiskasvatukseen, edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa.

Päiväkotien henkilöstö ansaitsee tukemme siinä, miten arjesta lasten kanssa tehdään mahdollisimman inklusiivista eri taustoista tuleville. Meidän kaupungissamme ei tule olla sijaa rasismille ja jokaiselle ihmiselle kuuluu vapaus olla oma itsensä.

Kouvolassa 7.10.2024

Vihreä valtuustoryhmä

Jenni Aikio
Iida Pilli-Sihvola
Kaisa Spies
Taina Talvala

P.s. Isot kiitokset valtuustoaloitteen pohjasta Helsinkiin Suvi Pulkkiselle ja Fatim Diarralle, jotka jättivät vastaavan valtuustoaloitteen Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9.2024. Erinomainen aloite levitettäväksi ympäri Suomen!