Kulttuurialan leikkaukset ovat aiheuttaneet aiheellista huolta niin teatteriväen, taiteilijoiden, muusikoiden kuin yleisönkin keskuudessa.

Kuusankosken teatterin toiminnan loppuminen leikkausten myötä köyhdyttää Kouvolan alueen kulttuuritarjontaa. Kouvolan teatterin täysimittainen toiminta on tulevaisuudessa uhattuna valtionosuusleikkausten vuoksi. Valtakunnallisesti arvostetun Kymi Sinfoniettan tulevaisuus on vaakalaudalla. Alueen vetovoimalle tämä ei voi merkitä ainakaan parannusta.

Kulttuuritoimintalain mukaan kunnilla on vastuu järjestää toimintaa, jolla tuetaan paikallista kulttuuria ja toimijoita. Myös valtion on kannettava vastuu kulttuurin rahoituksesta ja turvattava taidelaitosten toiminta.

Kurjistamisen sijaan meidän pitäisi miettiä, miten kannustamme ihmisiä kulttuurin pariin, ja kuinka voimme tehdä kulttuuritoiminnasta osallistuvampaa kaikille, riippumatta heidän taustastaan tai taloudellisesta tilanteestaan. Tällä hetkellä päätöksenteko sekä valtakunnan tasolla että Kouvolassa vain lisäävät tätä eriarvoisuutta.

Kulttuuri kaikissa muodoissaan on osa yhteisön identiteettiä ja sen merkitys ihmisten hyvinvoinnille on kiistaton. Ilman riittävää rahoitusta esimerkiksi teatterit eivät voi tarjota laadukkaita esityksiä tai kehittää uusia tuotantoja. Elävä teatteri on yksi tärkeimmistä taiteen muodoista, se tarjoaa elämyksiä ja henkistä ravintoa. Teatteri on kohtaamispaikka, jossa ihmiset jakavat tunteitaan.

Raja kulttuurin ja liikunnan välillä voi olla häilyvä, tanssi on yhtä lailla urheilua kuin taidetta, samaa voi sanoa monista muista liikunnan muodoista. Kulttuurin ja liikunnan terveyttä edistävät vaikutukset ovat yhtä merkittäviä. Vastakkainasettelun sijaan toivon yhteistyön vahvistamista Kouvolassa.

On myös muita taloudellisia näkökulmia. Kulttuurisektori työllistää ammattilaisia ja houkuttelee matkailijoita. Kuten Kuusankosken teatterin tapauksesta voimme oppia, leikkaukset johtavat työpaikkojen menetyksiin ja voivat vähentää alueen vetovoimaa.

Kuntien kulttuuritilastot KULTTI-palvelun mukaan vuonna 2023 Kouvolan kulttuuripalvelujen käyttökustannukset olivat 158 euroa asukasta kohden. Vertailun vuoksi, naapurikaupunki Kotkan vastaava luku oli 253 euroa. Kotkan avustukset kulttuuritoimintaan olivat 4,5 miljoonaa euroa, Kouvolan 2,8 miljoonaa euroa.

Kulttuuri on investointi tulevaisuuteen, joka tuottaa pitkäaikaista hyötyä kaikille kuntalaisille. Kulttuuri tarjoaa inspiraatiota, tietoa ja yhteisöllisyyttä, joita tarvitaan nykymaailmassa enemmän kuin koskaan. Meidän on puolustettava kulttuuria kaikissa muodoissaan ja vaadittava päättäjiä tekemään rohkeita ja oikeudenmukaisia ratkaisuja.

Mika Seppälä

Kulttuurin kuluttaja, Kouvola (vihr.)

Kirjoitus on julkaistu Kouvolan Sanomissa 28.5.2024